Möt Hasse – teknisk säljare på Leca sedan 23 år tillbaka
Hans Löfgren är sannerligen ingen nykomling på Leca Sverige. Hans, eller Hasse som han kallas, har arbetat på Leca sedan 1997. Här får du möjlighet att lära känna Hasse och få en inblick i hur en arbetsdag kan se ut.

Hans första kontakt med Leca var faktiskt redan 1977, då som arbetsledare på BPA. På 70-talet byggdes många radhusområden och vid denna tid var det väldigt vanligt att använda lös Leca Lättklinker till husgrunder.
 

Hur hamnade du på Leca?

Hasse tillhör den generationen där man enkelt kunde få jobb direkt efter skolan. Så efter att han läst till gymnasieingenjör gick han direkt ut i arbetslivet. Efter 11 år på BPA arbetade han några år som säljare på ett företag som sålde laserteknik inom bygg- och anläggningsbranschen.

Men så kom det sig så att Svensk Leca, som företaget hette på den tiden, sökte en säljare inom produktområdet block. Hasse sökte - men föll precis på målsnöret.

– Det är ju alltid tråkigt att komma tvåa. Men den dåvarande vd:n ringde mig väldigt kort därefter eftersom han behövde en ny säljare på anläggningssidan också. Så i augusti 1997 gjorde jag min första dag som teknisk säljare på Leca, berättar Hasse.

 

Hur ser en vanlig dag på jobbet ut?

– Det varierar väldigt. Har jag kontorsdag blir det mycket besvarande av frågor, offerter, och uppföljningar. Annars är jag mycket ute och besöker arbetsplatser.

Ofta handlar ett projektbesök om att man har ett problem som behöver lösas, men man vet inte riktigt hur och vill ha råd på plats. Det kan vara ett besök innan man fått materialet eller vid själva leveransen beroende på frågeställning. Ett projekt är sällan identiskt med något annat - det kan vara allt från lantbruk till vägar och rörgravar. Utöver det besöker han många konsultkontor inom branschen för att berätta om materialet och dess egenskaper.

– Jag får verkligen vara med på allt möjligt. Jag träffar såväl geoteknikerna som projekterar som entreprenören som utför. Det är också det som är så kul. Att man får vara med och problemlösa, samtidigt som man får träffa nya människor hela tiden, säger Hasse och fortsätter:

– Såklart finns det många personer man känner igen efter så många år. Men det är alltid mycket nya ansikten och det tycker jag är väldigt roligt.

 

Du har varit med länge, berätta om något som utvecklat sig över åren?

– En viktig och signifikant utveckling inom Leca är ju LBF och LLP. När jag började genomfördes det första projektet någonsin med denna metod.

Sen dess har metoden har utvecklats, främst för att man hittat rätt arbetssätt och teknisk lösning. Idag krävs färre personer, maskinerna har utvecklats och det har tagits fram ett munstycke för att blanda slurry och lättklinker.

– Vi kan leverera en betydligt större volym per dag idag tack vare den utvecklingen, säger Hasse.

 

Finns det något speciellt minne du kan berätta om?

– Ett projekt på Arlanda 2008 kommer jag alltid att minnas och vara lite stolt över, berättar Hasse.

En stor ny lagerbyggnad skulle byggas inne på området kring Arlanda. Även om inte byggnaden tillhörde själva flygplatsen i sig var det Luftfartsverkets område. Hasse föreslog och ritande en lösning där han använde LBF som kantstöd och sedan fyllde med 20 000 kubikmeter Leca Lättklinker innanför. En lösning Luftfartsverket valde att köra på, och byggnaden står stadigt än idag.

 

Men när du inte är på jobbet, vad hittar du på då?

– Jag är inte den som sitter still i onödan. När jag är ledig tycker jag mycket om att dansa bugg i olika former eller vara sällskap till dotterns jakt golden retriever. Sen går jag gärna och påtar vid min kolonistuga, det är väldigt rogivande.

 


Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
 

Läs vår policy .