På besök i efterlängtade Viktoriaskolan i Skara

Öppenhet, transparens, ljus, fräschhet och integration är ledorden när Skaras nya skola växer fram. Innerväggarna i storkök, omklädningsrum, toaletter och teknikrum har byggts med Leca Block. Vi träffade Mikael Leijon, projektchef från Skara Kommun, på byggarbetsplatsen.viktoriaskolan_murad_lecablock_byggnad

Behovet av en ny högstadieskola i Skara är stort. Hösten 2015 sattes slutligen spaden i marken och Viktoriaskolan började ta form. Skolan ersätter Teglaskolan och Djäkneskolan och byggs som en samverkansentreprenad med Peab som entreprenör. Projektet omfattar en nybyggnation av en 11 401 m² stor skola som kommer uppföras i tre plan samt källare. Viktoriaskolan miljöcertifieras som Miljöbyggnad Silver.

Mikael Leijon är projektchef från Skara Kommun. Tillsammans kliver vi in i lokalerna som ska bli storkök med diskrum, specialkök och förvaringsutrymmen. Innerväggarna är redan murade och i vissa fall även ytbehandlade.

– Ljust och fräscht är målbilden och vi är på god väg. Det här är framtidens skola och den ska vara en trivsam arbetsplats för både elever och lärare, säger Mikael Leijon.

Därför skiljer sig utformningen från den traditionella skolan. Fler integrerade ytor, färre korridorer och stora fönster – även i taket – bidrar till känslan av öppenhet.

– Vi för en nära dialog om materialval och val av underentreprenörer med Peab och arkitekterna. Leca Block är ett fukttåligt material och vi har valt att ha dem där frukttrycket kommer vara högt såsom i duschar och storkök. Där passar murade väggar bra, säger Mikael Leijon.
 

Slitstarka innerväggar med Leca Block

I källaren ligger omklädningsrum, duschar, toaletter och de tekniska utrymmena som ett rum för sprinklertankar. Vi kliver ned för trapporna och går genom den luftiga gymnastiksalen för att titta närmre på omklädningsrummen.

Underentreprenören Johns Bygg & Fasad har utfört murningsarbetena. Enis Brahimi är företagets projektledare och är själv utbildad murare.

– Murningen i Viktoriaskolan var väldigt speciell. Vi murade innan taket byggdes. Totalt murades ungefär 2 000 kvadratmeter och båda sidorna putsades av våra tio hantverkare som var på plats, säger Enis Brahimi.

Detta var möjligt eftersom de täckte med presenningar och sedan värmde ytorna med fjärrvärme. Enis Brahimis team fräste även spår i blocken så att elektrikerna sedan kunde dra el.

– Rent logistiskt fanns goda förutsättningar för att göra ett bra jobb. Vi kunde få dit i princip allt material med en enda leverans och sedan förvara det mesta i uppvärmda utrymmen, säger Enis Brahimi och fortsätter:

– Leca Block är lätta att montera i och med de har not och spont i ändarna. Vi har en tät och bra dialog med Weber som är måna om att det ska bli bra och de är väldigt engagerade i processen.
 

Framtidens skola växer fram i Skara

Enligt Mikael Leijon var tillgången till fjärrvärme en stor fördel som möjliggjorde arbete med innerväggar i ett tidigt skede.

– Det gjorde det möjligt att komma långt väldigt fort. Jag är väldigt nöjd med slutresultatet. Putsningen är väldigt bra och hantverkarna som satte kaklet var mycket glada över underarbetet som var gjort.

Väl tillbaka på platskontoret ansluter Anders Johansson, platschef på Peab Sverige AB.

– Det har fungerat bra att köpa ett färdigt system från Weber Saint Gobain med allt från skenor till Leca Block i olika mått. De är väldigt bra putsbärare tycker jag, säger Anders Johansson.

Särskilt det utvecklade systemet där färdiga balkar för dörröppningar och liknande ingår uppskattar han. Produkterna är lätta att hantera och det går att komma fram smidigt med dem på pallar. Att de också är lätta att lyfta och arbeta med ger stora ergonomiska fördelar.

– Vi rekommenderar Leca för de som vill ha murade väggar. Det går fort att arbeta och då blir det kostnadseffektivt. Lättbetong är ju mer känsligt för fukt och tegel ger en annan yta. Jag har svårt att se något alternativ till Leca om man vill ha murade väggar, avslutar Anders Johansson.


FAKTA

Objekt: Viktoriaskolan
 

Ort: Skara
Byggår: 2017 (Utförandeperiod: April 2015 Sep/Okt 2017)
 

Beställare: Skara Kommun
Projektchef: Mikael Leijon, Skara Kommun
 

Byggare: Peab
Platschef: Anders Johansson, Peab Sverige AB
 

Entreprenör: Johns Bygg & Fasad AB
 

Arkitekt: Aart Architects
 

Konstruktör: Cowi AB
 

Leca-produkt: Leca Block 75 och 125 mm som innerväggar i toaletter och omklädningsrum.

Leca Block 125 mm uteslutande i storköket för skolan.