Gröna tak med Leca® Lättklinker

Leca Lättklinker används för olika applikationer i gröna tak. Dels som ett dränerande, isolerande vattenhållande skikt och dels som växtmedie eller inblandning i växtmedie. Gröna tak med Leca kan hjälpa genom att hålla kvar och filtrera vattnet. Takträdgårdar har blivit allt mer populära och det beror främst på deras mångsidiga roll inom stadsutveckling, planering av öppna ytor samt deras ekologiska och ekonomiska/skyddande roll. gröna_tak_leca

Leca® Lättklinker på gröna tak

Leca Lättklinker kan användas på alla slags plana eller lätt sluttande tak till byggnader, underjordiska parkeringar, m.m. Det finns två slags gröna tak: extensiva och intensiva. Skillnaden mellan dem är främst kostnaden, odlingssubstratets djup och valet av växter. Här kan du ladda ner vår broschyr om Leca Gröna tak för att ta del av ännu mer information om hur man kan använda vårt material i gröna tak. 

Det finns många skäl att välja Leca Lättklinker för det här gröna tak:

  • Naturligt lättviktsmaterial
  • Neutral och inert
  • Främjar rotväxt
  • God luftgenomsläpplighet och vattenhållande förmåga
  • Frosttålig
  • Strukturellt stabil
  • Jämn kvalitet
  • Goda termiska och akustiska egenskaper
  • Brandsäker

Vi har tagit fram en mikrokurs för gröna tak med Leca Lättklinker - klicka här för att läsa mer om det

Dränerande skikt

Leca Lättklinker finns i sorteringar med kornstorlekar från 0 till 20 mm. Det finns sorteringar med både helt och krossat material. Beroende på val av sortering så varierar dränerande och vattenhållande förmåga. I gröna tak-applikationer kan man använda lättklinker som dränerande skikt med ytterligare två fördelar; lättklinkern är isolerande och har en vattenhållande förmåga som fördröjer avrinningen. Vid kraftig nederbörd kommer belastningen på dagvattensystem på så sätt att planas ut på en längre tidsperiod. 

Den dränerande förmågan är mycket hög hos de flesta sorteringar med lättklinker, > 10-3 m/s. Skiktets vattenhållande och isolerande egenskaper ändrar sig i större utsträckning vid olika val av fraktioner och skikttjocklekar. 

avrinningsreduktion_tabell

 

Växtmedium och lättjord

Precis som i dränerande skikt kan lättklinker användas av olika anledning i jord och växtmedium. Lättklinker kan användas i lättjordar för att minska vikten. Det kan också användas för att skapa en lucker jord och för att suga upp överskott på vatten. Vilka jordblandningar och lagertjocklekar som passar bäst skiljer sig åt och bör konsulteras med till exempel en hortonom eller landskapsarkitekt.

 

Kontakta oss

Få offert eller specialisthjälp från våra experter.

 

Här kan du läsa hela vår policy.