Fukttåliga väggar i Vara Äventyrsbad med Leca® Block

I ett badhus är kraven på fukttålighet höga. Med Leca Block blev resultatet hållbara och fukttåliga innerväggar och dekormurning som bidrar till en härlig badupplevelse för gästerna.Vara badhus

En snirklande mur avgränsar den stora simbassängen från barnens äventyrsbad. Uppradade vid poolkanten står en skolklass och väntar på signalen för att hoppa ned i vattnet. I västgötska Vara är äventyrsbadet en uppskattad nyhet.

De glada skratten ekar i de öppna lokalerna när Krister Nyman, marknadsansvarig på Leca, visar runt. Den böjda muren är ett exempel på var Leca Block 95 använts vid byggnationen. Även den cirka 10 meter höga innerväggen, som sträcker sig förbi andra våningens gym och upp till taket, har murats med Leca Block 125 av hantverkare från Johns Bygg & Fasad. Företaget är en certifierad partner och hantverkarna är utbildade i systemen hos Weber Saint-Gobain.

– För oss, byggaren Peab och beställaren Vara kommun är certifieringen en trygghet. Det är viktigt att vi vet att murarna gör ett bra jobb på ett så omfattande projekt som detta, säger Krister Nyman.

 

Fukttåliga och lättmurade innerväggar

I ett badhus är kraven på fukttålighet höga. Därför valdes Leca Block som material för innerväggarna.

– För våtrumsväggar passar Leca Block 125 utmärkt. De är robusta med god säkerhet mot brand och fukt. Även på sikt är materialet lättskött och ger en behaglig rumstemperatur, säger Krister Nyman.

Vattnet stänker mot väggarna när barnen gör kanonkulor ned i poolen. Luften är varm och fuktig. Vid änden av den snirkliga muren brinner stearinljus i en stor kandelaber. Ena långsidans vägg består av fönster som fyller lokalen med morgonljus.

 

Mjuka former och raka vinklar

Pål Warolin är vd för Johns Bygg & Fasad. Han berättar vidare om murningsarbetet medan vi passerar de tre barnpoolerna med skulpturerna giraffen, delfinen och grodan.

– Vi gjorde både dekormurning som ska föreställa natursten, en böjd mur och så innerväggar i badhuset och omklädningsrummen, säger Pål Warolin och fortsätter:

– Du kan mura i alla möjliga vinklar med Leca Block. Vi kan skära dem och skapa de flesta former man önskar. Med andra ord kan arkitekterna vara mer kreativa och inte bara tänka i räta vinklar när de valt Leca.

 

Smidig byggprocess

Pål Warolin är nöjd med projektet.

 – Leca går fort att bygga med. Eftersom blocken har olika storlekar beroende på var de är menade att användas till är produkten lätt att jobba med, säger Pål Warolin.

Enligt honom är den stora fördelen att det är enkelt att arbeta med produkten och lätt att utbilda personalen i att använda den.

– Traditionell murning är ett mycket svårare hantverk. Murning med Leca går fort att lära sig och systemet minimerar risken för fel.

Även omklädningsrummen, duschar och innerväggen av korridoren mot utgången har murats med Leca. Resultatet, som badgästerna märker av, är en välkomnande atmosfär i ett badhus som bjuder på plaskvåta upplevelser för både stora och små.

 


FAKTA

Objekt: Vara Äventyrsbad

Ort: Vara

Byggår: 2014 (Utförandeperiod januari 2013-september 2014)

Beställare: Vara Kommun

Byggare: Peab

Platschef: Urban Sjöström

Entreprenör: Johns Bygg & Fasad AB

Arkitekt: ABAKO arkitektkontor AB

Konstruktör: R&H Byggteknik

Leca-produkt: Leca 95 och 125 mm som innerväggar i dusch-/omklädningsrum samt dekormurning i badanläggningen