Marmormolen, Köpenhamn

Marmormolen är uppkallad efter en av Frihavns första industriföretag, Marmorværket, och ingår i stadsutvecklingen i Köpenhamns Nordhavn.Marmormolen, Köpenhamn

Marmormolen är bäst känt för den karakteristiska stjärnformade byggnaden där FN huserar, som hjälper till att skapa en internationell miljö med spännande arkitektur nära Köpenhamns centrum.

Som granne till FN-huset ligger Marmorbyen och består av 259 hyreslägenheter. När 128 av dessa exklusiva bostäder skulle byggas, levererades Leca Lättklinker 12/20 med blås till källardelen av byggnaden. Leca 12/20 användes dels  som värmeisolering och som fyllnadsmaterial mellan vägg och betongelementet i källarväggen.


Optimal logistik, flera funktioner och enkelt utförande

Totalt handlar det om en yta 14 000 m2 för parkeringshuset som har plats för 600 bilar. Förutom att vara ett isoleringsmaterial är Leca 12/20 ett effektivt dräneringsmaterial och är därför fördelaktigt i en konstruktion som denna som ligger nära vattnet som denna.

Dessutom kan hög belastning tolereras, exempelvis från marktryck, och det uppfyller kraven för sidostöd kring ledningar och avloppsrör.

 

Vill du komma i kontakt med någon av våra specialister på Leca Lättklinker? Skicka ett mejl till anlaggning@leca.se


FAKTA

År
 
2015

Byggherre
By & Havn, Nordkranen, PenSam Liv 


Huvudentreprenör
NCC Construction Danmark 


Arkitekt
Vilhelm Lauritzen Arkitekter 


Leca- produkt
Leca Lättklinker 12/20