Intervju | Med människan i fokus – möt Hanna Cronström, HR Director på Leca International

hanna_cromstrom_leca_HR_director

Hanna Cronström är sedan början på 2023 Leca Internationals HR Director och har en lång och gedigen bakgrund inom HR och Saint-Gobain. Vi tog möjligheten till en pratstund med henne efter en tid på Leca.
 

Det måste börja inifrån 

Karriärresan inom HR och Saint-Gobain började 2009 då Hanna direkt efter universitetsexamen började på det nordisk-baltiska huvudkontoret. En bred roll som innefattade allt från att koordinera rapportering, säkerställa att policys och processer efterföljdes i länderna, till att få till utbildningar för de anställda. Därefter arbetade hon bland annat som HR Manager på Saint-Gobain Sekurit Scandinavia, Emmaboda Glas, Autover i Sverige och Norge och senast på ISOVER.

Under tiden på Sekurit och sedan ISOVER fanns ett tydligt fokus på employer branding.

— Employer branding börjar alltid inifrån! Du kan inte gå ut och prata värderingar, företagskultur, medarbetarutveckling och förmåner och så kommer man in och så är det något helt annat. Det gällde att först se till att processer för utveckling, utbildning och kommunikation var på plats och fungerande. På ISOVER var dessutom ett viktigt mål att förbättra internkommunikationen och medarbetarenkäten me@Saint-Gobain. Det handlade mycket om att stötta, coacha och utbilda ledare och tydliggöra förväntningarna i de interna kommunikationsprocesserna.

— HR har en viktig roll i att skapa en positiv och inkluderande företagskultur. Det gör man dels genom att sätta processen, dels genom att hjälpa och utmana organisationen i att skapa ett engagerat och öppet klimat. För att undvika envägskommunikation behöver man ha en öppen dialog. Ett forum för det kan vara en workshop kopplad till medarbetarenkäten där vi kan hjälpa chefer och ledare att förstå deras roll i att skapa ett öppet och positiv klimat.

Hannas varför

Rollen som HR Director på Leca är både strategisk och operationell. Hanna trycker på vikten av att veta sitt VARFÖR. Hennes är tydligt: ”Den fina känslan jag får av att se andra lyckas”.

— Jag brinner väldigt mycket för det som handlar om människor och deras utveckling. Om man fokuserar aktivt på att ha ett klimat där man ger tillit, möjliggör och samarbetar, då får man en arbetsplats där anställda trivs, mår bra och vill vara en del av. Det ger i slutändan ett bolag som gör goda resultat.
 

Första intrycket av Leca

— Det första intrycket var otroligt välkomnande, både från ledningsgrupp och lokalt i Leca-länderna. Det var tydligt att det fanns en stor önskan på en central HR. Jag upplever att det finns en stor portion av humor och ha kul på jobbet, speciellt inom ledningsgruppen. Vilket är viktigt.

— Leca har personer med lång erfarenhet och otroligt hög kompetens. Jag tycker det är imponerande när man har människor som brinner så inom sin funktion. Från Filtralite, som jag inte ens visste existerade innan, till produktionsprocess och allt som är möjligt med lecakulor.

— Det var faktiskt ytterligare en upptäckt för mig. Jag hade ingen aning om att vi gör så mycket med lecakulor som vi gör. Det måste jag säga gör mig väldigt stolt. Strategin inom Leca och Saint-Gobain är ju inte att producera billiga produkter med låg kvalitet utan tvärtom. Och hur vi genom våra produkter bidrar till ett hållbart byggande och visionen ”Making the world a better home”.​​​​​​

 

hanna

På besök ute i produktionen på Lecas norska fabrik. 

Utmaningarna i en internationell roll

— Jag är väldigt mycket Saint-Gobain och har mycket Saint-Gobain i mitt hjärta. Jag har i tidigare jobbat nära den baltiska och nordiska marknaden och har alltid varit en del av ett internationellt team, men inom Leca har vi också exempelvis Spanien, Portugal och Polen. Det är en ny och intressant del av min roll som kommer hjälpa mig att utvecklas ännu mer.

— En utmaning i en så internationell roll är att vara synlig. Jag kan inte vara överallt. Jag har alltid försökt att vara så synlig som möjligt och aktivt möta människor från alla delar av organisationen. Exempelvis genom att praktisera ute på linjerna under en dag. Den relationen är jätteviktig för mig, också för att de ska känna tillit till mig. Det kommer tillbaka till den öppna dialogen - vet de vem Hanna är ökar chansen för bra samarbete.
 

Så är en bra arbetsgivare

— För att vara en bra arbetsgivare måste det först och främst finnas en tydlig och öppen kommunikation. I fråga om vad som förväntas av den anställde och att det finns förutsättningar till utveckling och utbildning. Feedback och att ha en dialog med sin chef är också väldigt viktigt. Pratar man lön och förmåner, så är det faktiskt ganska långt ner på prioritetslistan för människor, utan det är andra saker som är viktigare. Att det är en trivsam arbetsmiljö, finns utvecklingsmöjligheter, är högt i tak och att det ges möjlighet till sociala arrangemang på och utanför arbetsplatsen.

— Men återigen, du måste ha dina processer som arbetsgivare på plats. Och medarbetare behöver utbildning i medarbetarsamtal. Det är inte något som bara ska bockas av, det ska faktiskt generera någonting.

— Det också viktigt att man jobbar för en god internkommunikation och att den är kopplad till vår strategi. Där spelar ambassadörer på en arbetsplats en avgörande roll. Det är viktigt att vi pratar om möjligheterna med att vara en del av Saint-Gobain och visa de riktiga historierna som finns. Ibland kan man inte behålla all kompetens inom företaget, men vi kan i alla fall behålla den inom koncernen. Och samma sak åt andra hållet, att Leca kan hämta kompetens och erfarenhet inom Saint-Gobain. Det är viktigt att vi tänker på det långsiktiga målet och vilken kompetens som behövs för att nå det.
 

Matlagning, löpning och vinterbad

Hanna bor i Helsingborg med sin man Fredrik, deras två barn Siri och Signe, katten Åke och hamstern Conny.

— Jag älskat att laga mat och det är avkoppling för mig. Jag återhämtar mig också i den miljön jag bor i. Vi bor på Råå, ett gammalt fiskeläge, som är otroligt pittoreskt med små kullerstensgator och stockrosor med närhet till strand och vatten. Jag tycker också om löpning och vinterbad. När det har varit en intensiv dag och jag behöver rensa huvudet avslutar jag dagen med att gå ut och springa eller ta ett dopp i havet.

I deras hus har de en lägenhet i källaren som de hyr ut.

— Jag tycker det är kul. Det kommer tillbaka till det här med människor igen. Vi får träffa människor från hela världen. När jag blir pensionär driver jag något litet hotell på en varmare plats där mötet med människor finns kvar samt upplevelsen av god mat inkluderas.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Please register your details first