Nyhet | Investeringsprojekt kring hållbarhet är snart i hamn

hinge_leca_fabrik

Det var ett tag sedan vi delade med oss av ett av våra största och viktigaste hållbarhetsprojekt inom Leca. SPIR. För visst har det hänt grejer sedan vi startade projektet.
 

Först och främst, vad är SPIR?

SPIR står för "Sustainable Production & Innovative Recycling" och är ett investeringsprojekt med fokus på hållbarhet. Projektet har pågått sedan slutet på 2018 på vår fabrik i Hinge i Danmark och genomförs för att minska koldioxidutsläppen från den. Den totala investeringen är 14,8 miljoner euro och finansieras av Saint-Gobain tillsammans med den danska regeringen.

SPIR-projektet innebär att man kommer att byta ut fossila energikällor med biomassa. Vilket kommer att minska koldioxidutsläppen från fabriken med mer än 50 % på årsbasis. Det kommer också att påverka den cirkulära ekonomin, eftersom Leca kommer att använda biomassa som annars skulle ha placerats som avfall. Dessutom kommer projektet att göra det möjligt för anläggningen att leverera uppvärmning till fjärrvärmenätet i närområdet. 

 

Var är vi nu, 2020?

Efter att ha genomfört stora arbeten och installationer på fabriken börjar projektet nu se mållinjen. Vi är nu i avslutningsskedet av installationen av både slam- och bränsleanläggningarna och tester pågår just nu för fullt. Men vi kan redan nu säga att de första testerna visade ett bra resultat. Även rökgasanläggningen är i slutfasen och vi förväntar oss att kunna genomföra de första testerna på denna anläggning i april/maj.

Vi ser med spänning fram emot slutresultaten och kommer såklart att dela med oss av dessa när projektet är avslutat. För genom att investera i verksamheten kan vi ta vårt ansvar och sträva mot en mer hållbar produktion som är snällare mot miljön.


Är du intresserad av ta del av fler exempel på hur vi försöker bidra till hållbarhet och cirkulär ekonomi?

Då borde du läsa vidare om ett av våra referenscase där vi lånade ut Leca Lättklinker till ett projekt. Klicka här för att läsa om det projektet. 

Please register your details first