Artikel | Nygammalt tillskott på Leca Sverige – säg hej till vår tekniska säljare William

william_frieberg

William Frieberg är vårt nyaste tillskott på Leca Sverige. Men faktiskt är det ett kärt återseende, så nygammalt tillskott är kanske faktiskt ett mer passande begrepp i detta fall. Energi är ett ord som väldigt väl beskriver William som person men nyfikenhet och viljan att testa saker passar faktiskt lika bra.

Hur har vägen till Leca sett ut?

William utbildade sig till väg- och vatteningenjör med inriktning på jord- och bergbyggnad vid Luleå tekniska universitet. Från början var han intresserad av att inrikta sig mot gruvindustrin och var under en period på LKAB, men kände att han ville närmare familjen och vännerna i Stockholm. Där blev han antagen till ett traineeprogram på Svevia där han var i några år.

– Jag hade ganska nyligen hoppat på ett vikariat på Trafikverket för jag kände att jag ville få den erfarenheten när samtalet kom om att Leca letade en teknisk säljare. Jag har alltid tyckt att sälj är roligt, men hade ingen relation eller kunskap om specifikt Leca Lättklinker, berättar William och fortsätter:

– Jag kände såklart till lättfyllning eftersom man snackat om det på utbildningen, och tyckte det verkade som ett riktigt kul jobb, så jag valde att hoppa på. Så i mars 2016 började jag på Leca. Jag trivdes väldigt bra men efter några år kände jag att jag långsiktigt behövde få utveckla min kompetens kring projektledning och valde att gå vidare som projektledare på Hifab.

Men de vägar som skiljs åt, möts ibland igen. En öppning på Leca Sverige hade dykt upp som innebar att det gavs möjlighet att vara med att utveckla verksamheten på ett nytt sätt. Återigen fick William ett samtal från Leca - och här är vi nu.
 

Berätta om hur en vanlig dag kan se ut?

– Ganska olika, det är mycket olika typer av projekt som man stöter på. Pratar med geotekniker och projektörer. En dag börjar ofta på kontoret innan jag ger mig iväg. Jag svarar på frågor, offerter och sånt som kräver att man är vid datorn. Försöker också alltid avsluta dagen på kontoret, för att kunna hålla mig tillgänglig så mycket som möjligt.  

Arbetsplatsbesök är en del av vardagen. Det kan antingen handla om att entreprenören vill veta hur det funkar eller hur mycket det kostar. Då behöver han ofta åka ut på plats för att kunna se förutsättningarna. Detta också för att säkerställa att man hittar en så kostnadseffektiv lösning som möjligt utifrån hur just det projektet ser ut. Ibland är projektören eller beställaren på plats för att man tillsammans ska kunna hitta den bästa och mest effektiva lösningen.
 

Vad är det roligaste med ditt jobb?

– Det är ju det som är det absolut roligaste med det här jobbet. Dagarna är väldigt omväxlande, man rör på sig och träffar många olika typer av personer. Det är väldigt stimulerande, man får uppleva många olika ställen och hitta nya tillämpningsområden, säger William.

Men det är inte bara mötena som gör att han tycker att jobbet känns givande, roligt och viktigt.

– En annan grej med just min roll är faktiskt att jag har möjligheten att påverka framtiden genom de sidoprojekt jag också driver på Leca, exempelvis med att utveckla nya principlösningar. Som förhoppningsvis kan generera kostnadseffektiva lösningar för samhället och för samhällsinfrastrukturen i stort.


När du inte jobbar då?

– Jag har små barn, och när jag är ledig vill jag mest av allt bara vara med familjen. Sen gillar jag väldigt mycket allt som har med friluftsliv att göra även om det kanske ligger lite på paus några år framåt. Jag är en aktiv person som gillar att vara ute i naturen.
 

Okej, men berätta om någon situation eller projekt du minns särskilt väl på Leca?

– Det har ju funnits många olika intressanta projekt, men jag minns en situation där vi hade så sjukt många som ville ha leveranser av Leca Lättklinker att det nästan kändes olösbart ett tag. Men då jobbade jag väldigt tight med Johannes på order- och leveransavdelningen och tillsammans lyckades vi lösa allt. Vi plockade till och med in bilar från Finland. Ett bra teamwork där hela Leca International fick samarbeta. Det var svettigt, men kul!
 

Vill du komma i kontakt med William?
Du når honom på 076-608 29 63 eller william.frieberg@leca.se

Please register your details first