Grönt tak som gård för lekande förskolebarn | Malmö

grönt_tak

Från marknivå kan den som tittar på byggnaden se mataffären Lidl och tillhörande parkering. Men den som tar sig upp några våningar möts lite otippat av en förskola, bostäder och ett grönt tak.
 

Ny förskola på nybyggt våningsplan

Framtidens städer måste nyttja befintlig byggnation på ett smart sätt och det har verkligen Malmö stad sett till att göra. På fastigheten Elinero 3 och 4 vid Södra Förstadsgatan har man byggt på våningsplan. På våning 4 ligger nu en helt ny förskola som passande nog har fått namnet Molnet. Ytterligare ett våningsplan upp finns den ca 3000 kvadratmeter stora förskolegården.

I projektet har man tänkt till både vad gäller inne som utemiljö. För att göra gården till en trivsam och fin miljö för barnen att leka på anlades ett grönt tak. Där man valde att använda sig av Leca® lättklinker.
 

Hårt skal – poröst inre

Lättklinkern har ett hårt skal men poröst inre. Den porösa inre strukturen och hålrummet mellan kulorna möjliggör tillfällig vattenupptagning. Det fördröjer vattnet tillräckligt för att minska vattenbelastningen på VA-systemet. Synergin mellan Leca Lättklinker och växter ger också en god förångningseffekt. Detta gör Leca lättklinker till ett material som fungerar perfekt för att användas i gröna tak-applikationer. Också oavsett om taket är plant eller lätt sluttande.

 

Enkel leverans till tak

Peab Sverige utförde arbetet med att anlägga det gröna taket på fastigheten. Genom att använda sig av leveransmetoden där lättklinkern blåses ut kunde Peab enkelt få materialet dit de behövde det direkt - utan mellanlagring. För att nå hela vägen till taket användes en extraslang så man kom upp i de 50 meter slang som krävdes. Hade det behövts hade slangen kunnat förlängas upp till det dubbla.

Leverans av lättfyllnadsmaterial till det gröna taket genomfördes till projektet i slutet på 2018. Under hösten 2020 öppnades förskolan och gården fick för första gången besök av leksugna barn.

FAKTA


Objekt
Grönt tak, Förskolan Molnet
 

Var
Malmö
 

Beställare
Malmö stad
 

Entreprenör
Peab Sverige
 

Färdigställande
2020 (leverans skedde 2018)
 

Leca-produkt
400 kubikmeter Leca Infra 10/20

Kontakta oss med dina frågor

Please register your details first