Lastkompensering under en grön takkonstruktion | Aarhus

innergård_aarhus

I hjärtat av Aarhus har en gammal kommunal byggnad sålts, rivits och ersatts av nya bostadshus med en gemensam grön innergård

På Valdemarsgade i Aarhus har man byggt 106 nya lägenheter fördelade på två fastigheter. Mellan fastigheterna har tre parkeringsgarage uppförts, och ovanpå dessa ett grönt tak med promenadförbindelse till det omkringliggande området.

Beprövad lösning för lastkompensering

Mark- och trädgårdsanläggarna OKNygaard fick i uppgift att rita och uppföra den nya innergården. Eftersom betonggaraget inte skulle tåla belastningen från vanlig jord förordades användning av ett lättviktsmaterial. Valet föll på Leca® lättklinker som är en beprövad och välkänd lösning för lastkompensering med lättfyllnadsmaterial.
 

Sluttande terräng

Det gröna taket är cirka 60 meter långt och som högst hela 11 meter. Man var därför tvungen att dela in området i etapper. Leca lättklinker levererades till ett annars svåråtkomligt område. De extra stopp det medförde att behöva flytta runt slangarna gjorde att det tog lite längre tid än planerat men trots det höll entreprenörens tidplan.

Martin Høj som är förman på OKNygaard A/S berättar att det var första gången han jobbat med Leca Lättklinker. Han hade visserligen sett videoklipp där folk gick omkring på ett lager lättklinker men var fortfarande skeptisk till om materialet lämpade sig för uppgiften:

– Vi var oroliga för att den sluttande terrängen skulle göra att klinkern rullade ned som bollar i ett lekrum. Men det var mycket enklare att jobba med än vi hade förväntat oss. Den sluttande ytan innebar dock att de små lerkulorna lätt skulle röra på sig. Men ju mer lagren packades, desto mer kompakt och säkert låg lättklinkern i sluttningarna.


Smidigt samarbete mellan leverantör och kund

– Samarbetet med Leca fungerade perfekt, både före och under själva arbetet. Ingenjör Knud Mortensen fanns tillhands med sin tekniska kompetens och säljavdelningen såg till att Leca lättklinker levererades i den omfattning det behövdes. Det har gått väldigt smidigt, sammanfattar Martin Høj.

FAKTA


Kund
Valdemars Have A/S

Entreprenör
Casa A/S

Mark- och trädgårdsanläggning 
OKNygaard A/S

Leca-produkt
Leca Infra 10/20

Kontakta oss med dina frågor

Please register your details first