Skuespilhuset | Köpenhamn

skuespilhuset_kph

En teater mitt ute i vattnet. Leca® lättklinker spelade en viktig roll när Det Konglige Teaters nya teaterhus byggdes i Köpenhamns hamn.

Konst möter konstruktion i enkel lösning

Utmaningarna är ofta komplexa, men lösningarna behöver inte vara det. När Det Konglige Teaters nya teaterhus Skuespilhuset i Köpenhamn byggdes var en av de största utmaningarna dräneringen av vatten. Den kubistiska byggnaden rymmer tre olika scener, utrymmen bakom scenen för skådespelarna, restauranger och kontorslokaler. Teaterhuset ritades av arkitekterna Lundgaard & Tranberg och den största delen av det befinner sig faktiskt under grundvattennivån. När man bygger så nära vatten är det oundvikligt att vatten i viss mån tränger in. Men detta behövde inte nödvändigtvis vara ett problem.

Dränerande med låg densitet och hög hållfasthet

Teaterhusets källargolv består av två betongskikt. Lösningen var att dränera det vatten som trängde in genom det yttre skiktet och därmed hålla det inre skiktet torrt. Leca lättklinker är ett material som har en låg densitet och är mycket hållfast. Det var därför perfekt att använda som dränering mellan de två skikten i källaren. Lösningen dränerar inte bara överflödigt vatten, utan de goda värmeisolerande egenskaperna - en viktig fördel i de flesta nordliga länder - innebär även en högre inomhuskomfort och bättre kostnadseffektivitet.

Lätt att arbeta med

En annan viktig fördel med att välja Leca lättklinker till teaterhuset i Köpenhamn är att materialet är mycket flexibelt vid utläggning och installation. Lättklinkern kunde helt enkelt blåsas på plats (en kubikmeter tar ungefär en minut). Med andra ord: Lastbilen med materialet kunde parkera upp till 60 meter bort och materialet kunde blåslossas via en slang – enkelt att göra och helt klart tidsbesparande för både kund och entreprenör för att komma vidare i byggnadsprocessen. I dag kan både skådespelare och publik njuta av det moderna teaterhuset, och Shakespeare, Beckett och Strindberg har klivit in en byggnad för framtiden.

FAKTA


Beställare
Det kongelige teatret/Kulturministeriet

Arkitekt
Lundgaard & Tranberg Architects

Leca-produkt
Leca® Lättklinker

Please register your details first