Takträdgård på Emporia | Malmö

grönt_tak_emporia

Överst på köpcentrumet Emporia i Malmö finns en härlig takträdgård. Förutom en magnifik utsikt över Öresund och Malmö så har det gröna taket också många tekniska och miljömässiga fördelar. Det dämpar buller, fördröjer dagvatten och minskar på så sätt behovet av dagvattensystem. Dessutom isolerar taket bra och minskar på så sätt energibehovet. Ett grönt tak är så mycket mer än bara något som är visuellt vackert för besökare att titta på och vara i, det fyller viktiga tekniska funktioner för framförallt urbana miljöer som tätbebyggda storstäder.
 

Låg vikt bara en av fördelarna med lättklinker

Leca lättklinker har bra dränerande egenskaper samtidigt som den har låg vikt, vilket var passande för byggnadens konstruktion. Dessutom gick det att få ut materialet direkt på platsen för installation genom att det var möjligt att blåsa ut materialet på plats, därför krävdes det heller ingen ytterligare hantering av materialet på arbetsplatsen.

En annan fin egenskap med Leca lättklinker är att det är ett lättfyllnadsmaterial som är hållbart över tid. Det betyder att lerkulorna kan ligga i sin applikation i flera decennier utan att påverkas av yttre faktorer. Varför det är viktigt? Därför att det gör att det är mycket enkelt att återbruka lättklinker som av någon anledning inte behövs längre. Då köper vi tillbaka materialet, testar det för att säkerställa dess kvalitet, och sedan kan vi återanvända det på nytt till en helt annan applikation.
 

Kostnadseffektivt

Lösningen till Emporia med Leca lättklinker visade sig vara kostnadseffektiv under installation och de dränerande egenskaperna fungerar som förväntat. Det längsta blåsutlägget var 150 meter långt och som mest blåstes det 240 kubikmeter under en arbetsdag.
 

Vidare läsning om gröna tak med Leca® lättklinker

Är du intresserad av mer detaljerad information om gröna tak med lättklinker? Då vill vi tipsa dig om att läsa vidare på vår webbplats. Här hittar du bland annat vår kalkylator för gröna tak som du gärna får testa. Vi har också ett kapitel om dagvattenhantering, magasinering och gröna tak i vår projekteringsanvisning.

FAKTA


Objekt
Grönt tak, Emporia

Ort
Malmö

Byggår
2012

Designer
Landskapsgruppen

Entreprenör
NCC

Ägare
Sten & Ström

Leca-produkt
10 000 kbm Leca® Lättklinker

Ställ din fråga till oss

Please register your details first