Intervju | Möt mannen med gröna fingrar Ulrik Leth

Greenkeepern Ulrik Leth står leende framför en vitputsad vägg, på väggen syns texten R G K 1958

Ulrik Leth har varit greenkeeper i 10 år. Han började sin karriär som greenkeeper efter 14 år som yrkessoldat i det danska försvaret. Arbetet som greenkeeper började i Hobro och senare i Himmerland. I mars 2021 anställdes Ulrik på Randers Golfklubb. Ulrik och hans team i Randers Golfklubb har spelat en avgörande roll i testningen och implementeringen av Lecas nya produkt, Sportsfiller.

Ett experiment för att testa: Sportsfiller mot sand

Ulrik, vad har vi gjort här på Randers Golfklubb? 

– Vi har gjort ett test med Sportsfiller på en av våra greener på vår par 3-bana. Det är en green som vi har haft en hel del utmaningar med när det gäller fuktighet, så vi tänkte att det skulle vara bra att testa Sportsfiller för att se dess dräneringseffekt.

Kan du berätta, hur gick ni tillväga med experimentet? 

– Vi tog proppar från vår testgreen och fyllde hälften med sand och den andra hälften med Sportsfiller. Redan här kunde vi börja se några fördelar med Sportsfiller jämfört med sand. Normalt, när du använder sand, måste du efter packning vattna och lägga till mer sand de följande dagarna. Med Sportsfiller behöver du bara fylla på en gång. Det var enkelt att fördela över greenen, och Sportsfillers runda form gjorde att den inte skadade greenen.

Vad var dina förväntningar eller bekymmer innan projektet startade? 

– Jag förväntade mig att den skulle ha dräneringsegenskaper. Annars hade jag inte så höga förväntningar på produkten, eftersom jag inte kände till den så väl. Jag hade tvivel på om hålen fyllda med Sportsfiller skulle kunna stängas efter provtagningen, och jag var också nervös över om greenen skulle växa ordentligt. Dessa bekymmer blev dock mycket snabbt motbevisade.

Bild tagen ovanifrån på en av greenerna på Randers Golfklubb, ena halvan av greenen har fyllts med Leca och den andra halvan med sand
Sportsfiller testades mot sand.

Lovande resultat och planer på fler integrationer

Experimentet pågår fram till våren 2024, men vad har vi sett hittills?  

– På mycket kort tid kunde vi se en effekt på sidan med Sportsfiller; Gräset blev betydligt grönare, vilket vi kallar "Green up". Vi observerade också ökad tillväxt i gräset; Under en period på tre månader hade vi 20 % mer klippning på sidan med Sportsfiller. Under hela försöket har vi utmanat greenen genom att stoppa gödslingen under längre perioder. Här presterade sidan med Sportsfiller optimalt. Det är som om Sportsfiller absorberar näringsämnena och fungerar som en depå tills gräset behöver det. Vi har också märkt ett starkare rotnätverk på gräset samt tjockare och friskare grässtrån. Hittills är vi mycket nöjda och kommer naturligtvis att följa utvecklingen noga. Och ja, den har faktiskt en dräneringseffekt. Tidigare hade vi problem med att klippa greenen när den var för blöt och det lämnade märken. Men på Sportsfiller-sidan har vi inte haft några problem alls, även om vi har haft stora mängder nederbörd.

Bild tagen ovanifrån på en av greenerna på Randers Golfklubb, tre veckor efter att ena halvan av greenen har fyllts med Leca och den andra halvan med sand.
Greenen efter tre veckor.

Vad ska göras med greenen för vintern? 

– Det kommer att bli spännande att följa Sportsfiller under de kallare och svårare växtförhållandena. Förra hösten drabbades många golfbanor av svamp, även här i Randers. Det blir intressant att se hur svampens utveckling kommer att se ut i år och om gräsets immunsystem har stärkts. Vi vet att Sportsfiller har ett högt järninnehåll, så baserat på ren kemi står vi starkare med Sportsfiller.

Du har arbetat med produkten. Hur tror du framtiden ser ut för Sportsfiller? 

– Det ser lovande ut. Denna vår planerar vi att integrera den i greenen på hål 7. Dessutom är vi i full gång med den stora planen att bygga om hela banan. Alla de nya greenerna och utbyggnaderna av greenerna kommer att inkludera en konstruktion med både Sportsfiller och Leca® lättklinker.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Please register your details first