Bostadsområde på berg behövde enkel leveransmetod | Tingstorget

tingstorget_botkyrka

Det nya området Tingstorget får en svårslagen utsikt med gröna omgivningar eftersom det ligger placerat uppe på Albyberget i Botkyrka. Men kuperad terräng innebär också utmaningar. Inte minst när det på många platser är trångt och svårtillgängligt för större maskiner att hantera massor.

När Titania 2014 vann markanvisningen var uppdraget att bygga 450 bostäder, ett antal som senare kom att utökas till 741. Utöver bostäder innefattar projektet även utveckling av torget kring tunnelbanestationen, ett gruppboende och affärslokaler.

Effektiv leveransmetod och enkel lösning

Mellan hus och spont behövde man återfylla den volym som skapades vid bergsprängningen och övervägde förutom Leca® lättklinker konventionella krossmaterial. Framförallt var det leveransmetoden som var avgörande – hur snabbt man kunde få dit materialet – men materialets lätta vikt spelade också in i valet av återfyllnad.

För projektet kunde man använda sig både av tipp- och blåslossning som leveransmetod. Bland annat tippade man ungefär 2000 kubikmeter ner i ett åtta meter djupt fack. I och med att lastbilen kunde spela tillbaka flaken med lättklinker kunde man tryggt och säkert stå med lastbilen och tippa lättklinkern direkt ner i facket. Nere i facket fanns en minigrävare på plats att hantera och packa materialet.

Allt som allt levererades cirka 8000 kubikmeter Leca lättklinker till projektet. Ytterligare en fördel med att välja lättklinker var att materialet har isolerande egenskaper. Man behövde därför inte isolera i facket och på så vis kunde den kostnaden undvikas.

Lättklinkerns förmåga att ge bärighet utan märkbara krypningsrörelser kom också att spela en avgörande roll då fyllningshöjden på sina håll var upp emot 12-15 meter under en kommande gata med trafiklaster.
 

Fortsatte att använda Leca® lättklinker

För området finns det ett uttalat koncept där man vill att natur ska möta stad. Därför har man också noggrant planerat gårdar och mötesplatser. Det innebar bland annat att man behövde anlägga planteringsytor och gångar ovanpå bjälklagen. Den positiva upplevelsen av att använda Leca lättklinker tidigare i projektet gjorde att man valde att byta ut det inritade lättfyllnadsmaterialet som skulle appliceras ovanpå bjälklagen till lättklinker istället. Den fukthållande förmåga som Leca lättklinker har gynnar också tillväxt av vegetation, vilket var en fördel i sammanhanget.

Tingstorget var färdigställt 2019 och har vunnit pris på European Property Awards i kategorierna Tingstorget har utsetts till vinnare både i kategorin ”Hållbar bostadsutveckling” och kategorin ”Bostadsutveckling 20+ lägenheter”.

Bild: Titania

FAKTA


Projekt
Tingstorget, bostadskvarter
 

Var
Alby
 

Uppdragsgivare
Botkyrka kommun
 

Bostadsutvecklare
Titania
 

Arkitekt
Arkitema Architects
 

Leca-produkt
8000 kubikmeter Leca lättklinker

Kontakta oss med dina frågor

Please register your details first