Problemfri leverans trots svårt läge | BRF Viva

brf_viva_riksbyggen

Det är ingen dålig utsikt man får om man är en av de boende på Doktor Allards gatan i södra Guldheden i Göteborg. Det nya bostadskvarteret är en del av ett samarbetsprojekt där man arbetar för att skapa ett helhetstänk kring hållbart byggande och utveckling.

Helhetstänk kring hållbart byggande

Det nya bostadskvarteret som växer fram i Guldheden i Göteborg är något alldeles speciellt. Positive Footprint Housing är ett samarbetsprojekt mellan Chalmers, Riksbyggen, Göteborgs universitet och Johanneberg Science Park med syftet att skapa ett helhetstänk kring hållbar bostads- och stadsutveckling med människan i centrum. De boende sparar pengar och miljö med föreningens solcellsanläggning, egenproducerade el, energieffektiva ventilation, smarta avfallssystem och livscykelanalyserad byggnadskonstruktion. Det finns gott om faciliteter och plats för att bara umgås, exempelvis i orangeriet. Så kvarteret är verkligen något utöver det vanliga.

Det valda läget för Brf Viva var dock en utmaning i byggprocessen eftersom stora delar av byggarbetsplatsen stod mitt i en stor sluttning, vilket inte hör till vanligheterna.
 

Leca® lättklinker levererades med blåslossning

HTE Produktion som var underentreprenör i projektet använde Leca® lättklinker som återfyllnad och för att fylla i kvarsittande form. Även om byggarbetsplatsen var svårtillgänglig gick det enkelt att leverera lättfyllnadsmaterialet eftersom Leca lättklinker går lika bra att blåsa ut direkt med hjälp av en av våra blåsbilar. Alternativet hade varit att man hade behövt tippa ut materialet uppe på kullen och sen transportera det i omgångar ner i sluttningen och för alla trappor, vilket hade krävt både mer tid och resurser. Det kunde man nu helt undvika tack vare den här smidiga leveransmetoden. 

Utöver att vårt material var enkelt att leverera och installera så valde man också Leca Lättklinker mycket på grund av dess låga vikt då den lätta fyllningen minimerar lasten som blir på underlaget. Vill du se hur det går till när man använder blåslossning vid leverans av Leca lättklinker? Klicka då här för att se en filmen "Leverans med blås" som vi har producerat för att visa precis hur enkelt det faktiskt är.

Inflyttning skedde slutet 2018/början 2019. Mer om lägenheterna och projektet i sig kan du läsa om på Riksbyggens webbplats.

FAKTA


Objekt
Bostadskvarter Doktor Allards Gata, 132 st bostadsrätter

Var
Göteborg, södra Guldheden

När
Byggstart hösten 2016, inflyttning 2018/2019

Byggherre
Riksbyggen

Underentreprenör
HTE Produktion

Arkitekt
Malmström Edström

Leca-produkt
Leca Infra 10/20


Illustrationer: Riksbyggen

Kontakta oss med dina frågor

Please register your details first