Leca® lättklinker förhindrar sättningar på nya Lidingövallen | Stockholm

fyllning_lättklinker_fotbollsplan

För att Lidingövallen skulle bli en fullstor idrottsplats behövde kommunen rusta upp anläggningen. Lidingö stad meddelade 2020 att den skulle byggas ut genom att den befintliga 360 meter långa löparbanan utökas till 400 meter och fotbollsplanen görs om till en fullstor fotbollsplan för 11-mannalag. 

Den nya fullstora idrottsanläggningen är planerad att stå färdig i september 2021.
 

Förhindrar sättningar under planen

För att reducera risken för sättningar under själva fotbollsplanen valde kommunen att använda Leca Infra 10/20. Leca® lättklinker är ett vanligt lättfyllnadsmaterial i sammanhang där man behöver motverka sättningar. Detta eftersom materialet har en volymvikt i torrt tillstånd på endast 15-20 % av andra traditionella fyllnadsmaterial. Genom att minska lasten på underlaget slipper man framtida sättningar. Under löparbanorna förstärkte man även med kalkcementpelare, även kallade KC-pelare.
 

Enkel leverans med tipp

Cirka 3000 kubikmeter med Leca lättklinker levererades direkt till projekten genom tipplossning. En enkel och snabb leveransmetod när utrymme och förutsättningar finns. För mer svåråtkomliga byggarbetsplatser är det annars möjligt att blåsa ut lättklinker genom en lång slang med en av våra blåsbilar.

Efter att materialet tippats på plats packades materialet med hjälp av en vanlig bandgrävare. Rekommenderat antal överfarter vid packning är 6-10 stycken där det maximala bandtrycket inte bör överstiga 50 kPa.
 

Vill du veta mer detaljer? Kontakta då vår tekniska säljare William Frieberg som varit involverad i projektet, så berättar han gärna mer.
 

Vidare läsning om applikationer med lättklinker

Att använda lättklinker som lösning som förhindrar sättningar är en vanlig företeelse. Vill du utforska olika applikationer och lösningar som det går att använda denna lilla lerkula till kan vi tipsa dig om att läsa vidare på vår projekteringssida. Klicka här för att komma till den

FAKTA


Objekt
Lidingövallen


År
2021


Beställare
Lidingö stad


Entreprenör
Svensk Entreprenadteknik SET AB


Leca-produkt
Leca Infra 10/20

Kontakta oss med dina frågor

Please register your details first