Mammutträd återfyllt med Leca® lättklinker | Randers

mammut_randers

I Randers Regnskov, ett tropiskt zoo strax norr om Århus, har man genomfört ett omfattande ombyggnadsprojekt. Under de närmaste åren ska en stor del av utomhusområdet DanmarksParken omvandlas till Tidsrejsen.

Återfyllt hålrum med lättklinker

Ombyggnaden omfattade flera delar och av dessa var Hyænesletten den första att stå färdig. På Hyænesletten finns bland annat en replika av världens största levande mammutträd, med en diameter på omkring 10 meter. Trädet är ihåligt och utrustat med en trappa som leder upp till en plattform med strålande utsikt över området. Precis under plattformen ligger ett lager med Leca lättklinker. Även hålrummen i själva konstruktionen är fyllda med lättklinker.

Bakom nybygget och resten av det fantastiska landskapet står ScenArea, ett företag som specialiserar sig på landskap för djur- och temaparker. En av ScenAreas designers är Helge Bregnhøj-Olesen. Han berättar att han var väl bekant med Leca lättklinker sedan tidigare, och att man därför valde det när man behövde ett lätt material för att fördela lasten från plattformen över ett större område. När många befinner sig uppe på plattformen blir det en rejäl belastning på konstruktionen. Lättklinkern gör det möjligt att fördela trycket över ett större område.
 

Anpassar sig till underlaget

– När vi bygger våra modeller börjar vi med att skapa en kärna av armeringsnät. Modellen formas sedan med ett finare metallnät innan den täcks med sprutbetong, säger Helge. Det här gör att ytan sällan är helt plan. Där var lättklinkern idealisk eftersom den lätt anpassar sig till underlaget och samtidigt ger möjlighet att skapa en plan yta att arbeta vidare med.

– Leca lättklinker är enkelt att arbeta med, och det skulle vara både dyrare och mer tidskrävande att fylla upp med betong. Lättklinkern blåstes ut på önskad plats och sedan var det bara för oss att lägga ett 15 centimeter tjockt lager betong ovanpå. Så det var en snabb och bra lösning.

Han berättar också att de använt Leca lättklinker tidigare och att han därför kände till produkten och dess egenskaper. Redan vid uppförandet av Randers Regnskov för 25 år sedan användes en mindre mängd lättklinker för att göra bland annat en ramp lättare. Hela området ligger på mossmark. För att undvika sättningsskador är det därför viktigt att tänka på vikten.

– Jag hade tidigare erfarenhet av Leca lättklinker och hade sett att det kunde blåsas ut. Efter lite sökande på nätet kom jag fram till att det skulle vara den bästa lösningen för oss, säger Helge.

FAKTA


Kund
Randers Regnskov

År
2020

Design och utförande
ScenArea

Leca-produkt
Leca Infra 10/20

Please register your details first