Grön innergård i Kvarteret Hajen | Mölndal

kvarteret_hajen_innergård

I natursköna Mölndal finns Kvarteret Hajen som ligger mitt i stadens centrum. Hela området har genomgått stora förändringar för att det ska bli en mer attraktiv och levande stad. Mellan husen har man valt att anlägga två gröna tak som också fungerar som innergård för de boende.

När Leca Sverige är på projektbesök håller entreprenören precis på att slutföra det andra gröna taket i projektet. Det är Mölnsdalsbostäder som har gett Peab i uppdrag att bygga det nya kvarteret som består av hyresrätter och inflyttningen är redan genomförd. Mikael Rönngård som är arbetsledare på Peab visar den innergård som ligger några våningar upp.

– Det är första gången vi använder Leca såhär. Innan vi hade börjat jobba var jag lite orolig för stabiliteten men det har inte varit några som helst problem, säger Mikael. 

En ny erfarenhet

Materialet har levererats i omgångar genom att man blåst ut materialet, och allt som allt är det ungefär 1000 kubikmeter Leca® lättklinker som har behövts till projektets olika delar. Första takgården tog betydligt längre tid då det var första gången man genomförde den här typen av jobb. Tidigare erfarenheter av lättfyllnadsmaterialet Leca lättklinker hade främst varit att använda det vid uppbyggnader av vägbankar i stora infrastrukturprojekt. Nu handlade det om tunt lager av material istället.

– När materialet kom till arbetsplatsen och man testade att kliva omkring i det och kände hur man sjönk ner. Då tänkte man att det här kommer aldrig gå, men när vi väl packat materialet så var det inga konstigheter. 

Mellan den platsgjutna gången och lättklinkern har man lagt ett tunt lager med grus och en geotextilduk. Man har dessutom blandat i lecakulorna i planteringsjorden eftersom materialet också är ett bra växtmedium och främjar rottillväxt.

Ett gröna tak är inte bara vackert utan har dessutom många tekniska och miljömässiga fördelar. Det dämpar buller, fördröjer dagvatten och minskar på så sätt behovet av dagvattensystem. Även energibehovet minskar eftersom taket dessutom isolerar bra.

FAKTA


Objekt
Kvarteret Hajen, innergård bostadshus

Var
Mölndal

När
2018

Byggherre
Mölndalsbostäder

Entreprenör
Peab Sverige

Arkitekt
Fredblad Arkitekter

Leca-produkt
Leca lättklinker
 

Illustration: Fredblad Arkitekter

Kontakta oss med dina frågor

Please register your details first